facebook

Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Dijital pazarlama nedir ve dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur? Bu seferki yazımızda siz online ticarete atılmayı düşünen kullanıcılarımıza özel hazırlamış olduğumuz dijital pazarlama stratejileri hakkında ki bazı temel bilgileri ve püf noktaları belirtmeye çalıştık.

Altı ana başlık altında ele aldığımız bu içeriğimizde sizlerle birlikte dijital pazarlama konusunda bilgileneceğiz.

Şimdi gelin ilk olarak bu 6 ana başlığımıza ardından açıklamalarına bakalım

  1. Hedef belirleme
  2. Dijital platformları belirleme
  3. İçerik üretimi ve paylaşımı
  4. Mevcut içerikleri değerlendirme
  5. Dijital platformlarda düzen oluşturma
  6. Analiz ve veri takip çalışmaları

Hedef belirleme

Her yerde olduğu gibi dijital pazarlama stratejisinde de yapılması gereken; ilk olarak o yıl içerisindeki hedeflerinizi belirlemek olacaktır. Markanıza hangi konuma taşımak istediğiniz, ileriye yönelik planlarınız ve bu ileriye yönelik planlar için bu sene içerisinde neler yapmanız gerektiğini sistematik bir şekilde not etmek sizler için faydalı olacaktır.

Peki, hedeflerinizi belirlerken üzerinde durmanız gereken noktalar nelerdir?

Gerçekçi hedefler belirlemek... Öyle ki belirleyici hedefler şirketinizin potansiyeli dâhilinde gerçekleştirebileceğiniz hedefler olmalıdır. Bir yıl içerisindeki hedeflerinizi belirlemek için ilk olarak kendinizi sınırlandırmalar kotalar koyun mesela bir aylık bir plan belirleyin ve bu plana mutabık kalıp kalamadığınızı kontrol edin akabinde 3 aylık 6 aylık ve 12 aylık şeklinde planlarınızın listesini önceden hazırlamış olun.

Pazarlama stratejinizi belirlerken ölçümleme yapabileceğiniz önemli aralıkları dikkat edin ve bunları saptayın.

Belirlemiş olduğunuz hedeflere uygun çalışmaların çizelgesini oluşturun ve bu çizelge doğrultusunda hareket edin

Dijital platformları belirleme

Bir sonraki adım olan dijital platformları belirleme aşaması ise dijital pazarlama stratejilerinizden verim elde edebilmeniz için önem arz etmektedir

Öyle ki, her ürün veya hizmet veyahut siteye uygun farklı dijital pazarlama stratejileri bulunabilir sizler ise öncelikli olarak hangi dijital pazarlama stratejisinden daha fazla verim elde edebileceğinizi öğrenmelisiniz.

Örneğin karma ciltler için ayrı yağlı ciltler için ayrı kuru ciltler için ise ayrı kremler bulunuyor bunun sebebi her tipine uygun olan ürünün farklı içerikler barındırıyor olmasıdır. Bu mantık çerçevesinde bakacak olursak sizler de öncelikli olarak pazarlayacağınız ürünün hangi reklam kanallarının sizlere daha fazla getiri sunacağını belirlemelisiniz.

Özetle hangi sosyal ağlarda yer alacağınızı belirlemek, PR için hangi dijital yayınlarla iletişime geçeceğinizi seçmeniz ve Adwords kampanyaları kullanıp kullanmayacağınıza karar vermeniz gerekir. Kullanabileceğiniz pazarlama kanallarını da şöyle sıralayabiliriz:

  • Google Adwords
  • İçerik pazarlama ve SEO
  • Sosyal medya pazarlama
  • E-posta pazarlama
  • Affiliate pazarlama
  • Influencer pazarlama

İçerik üretimi ve paylaşımı

Dijital pazarlama çalışmalarınızda hem yazılı hem görsel hem de video içerikler üretmeniz gerekecek. Bu içerikleri nasıl üreteceğinizi ve ne aralıkta üreterek yayınlayacağınızı da belirlemeniz gerekir. Blog ve sosyal medya için bir içerik takvimi hazırlamanız ilk etapta yapmanız gereken çalışmalardan birisidir. Bu planı yaparken, ne tür içerikler üreteceğinize karar verirken ne sıklıkta bu içerikleri üreteceğinize de karar vermiş olursunuz.

Hazırladığınız içerikleri 5 farklı şekilde paylaşabilirsiniz. Bu yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Blog yazıları (yazılı, görsel ve video içeriklerinizi paylaşabilirsiniz)
  • Sosyal medya gönderileri (blog yazılarınızı, görsel ve videolarınızı paylaşabilirsiniz)
  • E-posta gönderileri (blog yazılarınızı, kampanya tanıtımları ve ürünlerinizle ilgili içerikleri paylaşabilirsiniz)
  • Dijital yayıncılar (Dijital yayıncılarla içerik ortaklığı yapabilir ve sponsorlu içerik yayınları yapabilirsiniz)
  • Influencer pazarlama (Tanınmış kişi veya hesaplarla iş ortaklığı yaparak, onlar sizin için içerik hazırlayabilir ya da siz kendi içeriklerinizi onların aracılığıyla paylaşabilirsiniz)

Mevcut içerikleri değerlendirme

Geçmiş yıllarda üretmiş olduğunuz içerikleri dijital pazarlama stratejisi kategorisine entegre ederek trafiğinizi arttırabilirsiniz

Seo çalışmaları yaparak anahtar kelimeleri içeriklerinizde kullanabilir bu şekilde aramalarda üst sıralarda çıkmak için yapmış olduğunuz çalışmanın bir geri dönüşü olarak dijital pazarlamaya katkıda bulunabilirsiniz. Fazla etkileşim alan yazılarınızı içeriklerinizi veya görsellerinizi tekrar ön plana çıkartmak için çalışmalar yapabilir buraya uygun gerçekleştirmiş olduğunuz düzenlemelerden etkileşim alabilirsiniz.

Tüm bunlar mevcut içerikleri değerlendirme bağlamında sizlere geri dönüş sağlayacak bazı değerli ipuçlarındandır.

Dijital platformlarda düzen oluşturma

Doğal bir trafik akışı elde etmek, ürünlerinizden fazlasıyla etkileşim almak istiyorsanız sistematik bir şekilde hareket etmeniz sizin avantajınız olacaktır. Şöyle düşünelim düzenli olarak yaptığımız içerik paylaşımları bir süre sonra kullanıcılarınız tarafından benimsenecek ve belirli günlerde yayınlayacağınız içeriklerin zaman dilimleri tahmin edilebilir olacak bu sayede sitenize bir trafik akışı sağlanacaktır.

Tüm bunları yapabilmek için öncelikle kalemi kâğıdı ele almak gerekir. Ne sıklıkla içerik üreteceğiniz ve bu üreteceğiniz içeriklerinizi sıklıkla paylaşacağınızı belirlemeniz gerekir. Düzenli bir şekilde yapılan içerik paylaşımının artıları:

Marka bilinirliğini artırmak,

Ürün ve hizmetlerinize olan ilgiyi artırmak

Marka ve ürünleri olan talebi artırmak

Tüketicinin eyleme geçmesini sağlamak şeklinde özetlenebilir.

Analiz ve veri takip çalışmaları

Dijital pazarlama stratejinizi hazırladıktan sonra bu çalışmaların size getirilerini, avantajlarını ve sürecin hangi kanalda ne kadar süreyle işleyişte kalacağını belirlemelisiniz. Bu doğrultuda yürüttüğünüz faaliyetlerin geri dönüşlerini, yaptığınız hesapla uyup uymadığınızda bakmalısınız. Özetle; yatırımlarınızın, planlarınızla ötüşüp örtüşmediği noktasında analizlerde bulunmalı, bu analizlerde bulunabilmek için verilerinizi takip etme çalışmaları yürütmelisiniz. Böylelikle hangi pazarlama çalışmasının sizlere daha etkili sonuç vereceğini saptayabilir ve hangi pazarlama stratejilerinin ise geliştirilmesi gerektiği konusunda fikir sahibi olarak ona uygun yeni çalışmalar yürütmek için harekete geçebilirsiniz

Dijital pazarlama stratejisi ile ilgili sık sorulan sorular

Düşük bütçeli dijital pazarlama yöntemleri nelerdir?

Sosyal medya ağları üzerinde doğal ve doğaçlama yapılan içerik üretimi ve yönetimi,

Düşük bütçelerle sosyal medya reklamları vermek,

E-posta pazarlama çalışmaları,

Blog ve video içerik üretimi yapabileceğiniz düşük bütçeli dijital pazarlama yöntemleri arasında yer almakta.

Bu yazıyı paylaşın:

Binlerce kişi BilgiKurumsal kullanıcısı oldu.

Siz de web sitesi sahibi olan kullanıcılarımız arasına katılabilirsiniz.

Ücretsiz Demo İsteyin

Hemen Arayın

veya formu doldurun


Hemen ücretsiz deneyin

BilgiKurumsal web sitesi ve e-ticaret paketleri'ni ücretsiz deneyin. İstediğiniz zaman satın alın.

Bilgileriniz asla paylaşılmaz.

Formu doldurduğunuzda aydınlatma metni'ni kabul etmiş sayılırsınız.

Hazır Web Sitesi

Anonim Şirket Güvencesi

Teknopark AR-GE Ofisi

30+ Kişilik Uzman Ekip

20.000+ Referans

14 gün ücretsiz deneyin!

Web sitesi paketlerimizi incelemek için lütfen demo formunu eksiksiz doldurunuz.

Whatsapp ile görüş
Hemen Ara