facebook

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve Yurtdışı Firmaları

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve Yurtdışı Firmaları

Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, dijital hizmet sağlayıcılarının sunduğu her türlü reklam hizmetleri Dijital Hizmet Vergisi'ne tabi olacak. Dijital Hizmet Vergisi oranı yüzde 7,5 olacak.

Dijital Hizmet Vergisi, başta ABD merkezli teknoloji şirketleri ile beraber tüm dijital şirketleri kapsamaktadır. İnternet üzerinden yapılan alışverişler, reklamlar aracılığıyla indirilen ve satın alınan uygulamalar, oyunlar ve müzikler gibi içeriklerden şirketlerin elde ettikleri gelirlerden yüzde 7.5 oranında ek vergi alınacak. Yurtdışında bulunan web sitesi kurucularının da bu vergiyi ödemesi gerekiyor.

Adwords Reklamları

Google adwords, facebook business reklamları ve youtube reklamlarında vergilendirme nasıl olacak? Bilindiği gibi 01.01.2019 tarihinden itibaren “internette verilen reklam hizmetlerinin stopaj kapsamına alınması kararlaştırılmıştı. Buna göre dar mükelleflere (yurtdışında kurulu) yapılan ödemelerden %15 stopaj” uygulaması getirilmişti. Önceki düzenleme ile Google Adwords reklamları başta olmak üzere Türkiye'de mükellef olmayan firmalara reklam verenler verdiği her 100 liranın 15 lirasını kesip vergi dairesine yatırmak zorunda. Yeni gelen düzenlemede de bu şirketler değil reklamverenler sorumlu olduğu için Adwords'e verilecek reklamlar için %15 ve %7.5 olmak üzere toplamda %22.5 vergi ödenmesi gerekiyor.

Yurtdışından Hizmet Alacaklar Dikkat Etmeli

Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi hizmetlere ilişkin Türkiye’den elde edilen hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon eurodan veya muadili yabancı para karşılığı Türk lirasından az olanlar Dijital Hizmet Vergisi’nden muaf olacak. Kanun Teklifi kapsamındaki vergi mükellefleri yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde, dijital hizmet sağlayıcılarının sunmuş oldukları hizmetlere erişim, bu yükümlülükler yerine getirilinceye kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vereceği karara göre engellenebilecektir. Türkiye'den gelir elde eden ve Dijital hizmet vergisini ödemesi gerektiği halde ödemeyen yurtdışı merkezli firmalara erişim engeli gelebileceği gibi, bu şirketlerden web sitesi gibi hizmet satın alanlar mağdur olabilir. 

Bu yazıyı paylaşın:

Binlerce kişi BilgiKurumsal kullanıcısı oldu.

Siz de web sitesi sahibi olan kullanıcılarımız arasına katılabilirsiniz.

Ücretsiz Demo İsteyin

Hemen Arayın

veya formu doldurun


Hemen ücretsiz deneyin

BilgiKurumsal web sitesi ve e-ticaret paketleri'ni ücretsiz deneyin. İstediğiniz zaman satın alın.

Bilgileriniz asla paylaşılmaz.

Formu doldurduğunuzda aydınlatma metni'ni kabul etmiş sayılırsınız.

Hazır Web Sitesi

Anonim Şirket Güvencesi

Teknopark AR-GE Ofisi

30+ Kişilik Uzman Ekip

20.000+ Referans

14 gün ücretsiz deneyin!

Web sitesi paketlerimizi incelemek için lütfen demo formunu eksiksiz doldurunuz.

Whatsapp ile görüş
Hemen Ara